Neulo lämpöinen pupupipo

Kirjoittelin viime vuonna  pupumyssystä ja se pääsikin Kodin kuvalehteen huhtikuun numeroon ( 2018). Olihan se ihan kiva tunne, kun näki myssyn lehdessä. Oikein kutkutti ja lämmitti mieltä. Nyt ajattelin kirjoittaa sen ohjeen tähän blogiin. Siitähän saa muokattua nallen- tai pandapiponkin, kun jättää korvat lyhyemmiksi. Aikuisellekin siitä saa metkan myssyn, kun neuloo ensin mallitilkun ja laskee siitä silmukat. Luultavasti kirjastosta löytyy vielä tuota lehteä, niin halutessaan voi sen käydä siellä lukaisemassa. Minä tietenkin otin talteen tuon kyseisen lehden ja laitoin sen muistojen arkkuun.

 

 Tällä hetkellä sää hiukan viileni ja onhan tämä pupumyssy aivan ihana ensipipo vauvelille tai leikki-ikäisen kiva myssy. Leikkiessä mielikuvitus saa piponkäyttäjänsä  loikkimaan sinne tänne....

Langaksi voisi valita upean merinovillan esimerkiksi Lang Merino 120 . Ohuempi lankavalinta ja ihanan ylellinen vaikkapa vauvalle olisi Järbon Llama Silk. Nämä kaikki langat ovat eri paksuisia, että kannattaa muistaa se mallitilkun tekeminen ja puikkokoon valitseminen.

Ohjeen lanka oli alpakkalangasta ja puikkokoko oli 3-4 mm. Tiheys tässä oli noin 25s= 10cm. Ja neuloin kaikki kerrokset oikein suljettuna neuleena. Yhteen pipoon meni tätä alpakkalankaa 100g. ( 50g= 112m). Aivan vauvan myssyyn riittää yksi 50 gramman kerä. Lang Merino 120 riittää myös yksi kerä vauvalle.

Koko 3kk, 6kk, 9-12kk, 2-3v, 4-5v.

Näin se myssyn valmistus alkaa: 

Luo 68-76-84-92-100s pyöröpuikoille tai sukkapuikoille. Neulo sileää oikeaa, kunnes kappaleen korkeus on noin 18-19-20-21-22 cm. Tämän jälkeen voit halutessasi kaventaa parit silmukat, kunnes jäljellä on 64-72-80-88-96 silmukkaa. Olen tehnyt myös samalla ohjeella kaventelemattakin...

Seuraavaksi jaetaan kappale neljään osaan korvia ja päälakea varten. Neulo kerroksen alusta 13-13-15-15-17 oikein. Päätä oikein neuloen päälakea varten 5-9-9-13-13 silmukkaa.Neulo 27-27-31-31-35 oikein ( vasen korva ). Päätä sitten taas päälakea varten 5-9-9-13-13 silmukkaa.  Neulo 14-14-16-16-18 oikein( alun 13-13-15-15-17 silmukan kanssa oikea korva). Siirrä vasemman korvan silmukat apulangalle odottamaan. Ompele päälaen sauma kiinni. 

Sitten siirretään oikean korvan silmukat 4 sukkapuikolle. Poimi sauman kohdalta 1 s oikein neuloen = 28-28-32-32-36 silmukkaa. Kullakin sukkapuikolla on 7-7-8-8-9 silmukkaa. Tee sileää oikeaa suljettuna neuleena, kunnes korvan pituus on pälaen saumasta mitattuna noin 10-10,5-11-11.5-12 cm tai haluamasi verran. Voithan tehdä todella piiiitkät korvat, silloin kannattaa varata lankaa vähän enmmänkin tai sitten pienet töpökorvat.

Kavennuksia:  Neulotaan sileää oikeaa edelleen. Neulo jokaisen puikon alussa 2 silmukkaa oikein yhteen, kunnes korvassa on jäljellä 8 silmukkaa. Katkaisepa sitten lanka ja pujota parsinneulalla silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele lanka. Toinen korva neulotaan samalla tavalla. 

 

 Tuossa harmaassa pipossa on ensin neulottu korvat ja sen jälkeen vasta ommeltu viimeiseksi päälaelta aukko kiinni. 

( ennen kuin kiristelet korvat suppuun niin myssy näyttää vauvan potkuhousuilta...)

Viimeistelyä: Ompele parsinneulalla harsinpistoin poimulanka korvan juuren. Kiristä tiukalle ja kierrä lanka muutaman kierroksen verran korvan ympäri. Päätä langanpäät. Ompele toinen korva samalla tavalla. 

Sittenpä se luomus on valmis. Ta - daa. Pieni pupunen on varmasti tästä piposta oikein iloinen.

 

i

 

Yläpuolella oleva valkoinen pupupipo on neulottu vauvalle ja kuvasin sen mummolan riihen nurkalla. Lankana on Langin Merino 120. Siitä tuli aivan ihanan pehmeä ja pistelemätön. Vauvan herkälle iholle sopiva ja se pipo lähtikin heti maailmalle, se oli niin vastustamaton.

 Kuvan Kodin kuvalehteen ja muutkin siinä lehdessä olleet kuvat otti Juha Salminen. Ohjeen julkaisemiseen ( ja samoin kuvan käyttöön ) tässä Vaudevillan blogissa on lupa.

Lankoja löytyy Vaudevillan verkkokaupasta. www.vaudevilla.fi