Neulottu minivillasukka lilliputeille tai ihku kirjanmerkkisukka

Iskikö neuloosi? Mitä tippui puikoilta tänään? Tikutitko? Kudoitko? Mitä näitä fraaseja onkaan. Juu, iski ja tippui ja tikutin todellakin....mutta en ihan mitä tahansa sukkaa tehnytkään. Mistä ideat tulevat päähän, sitä en osaa sanoa, mutta niitä kyllä tulee säännöllisin väliajoin...ehkä liiankin tiuhaan. Turhuuksien turhuutta, mutta olokoon. 

 

 

 

Aletaan vaan kutomaan elikkä suoraan asiaan. 

Luo puikoille noin 5 silmukkaa. Tee halutessasi resori 1 o, 1 n yksi kerrosta tai kaksi. Tai neulo koko sukan varsi joustinneuletta. Minä tein sileää oikeaa. Voit toki kokeilla vaikka minkälaista vartta, kirjoneulettakin tai palmikoita...minä laiskusissani tyydyin tähän.

 

 

Sitten seuraa se kauhean pelätty osuus...huiiii, mutta heleppoo, kun heinänteko.

Tosin heinäntekoa en siitepölyallergisille suosittele...atshiii aivastus sentään.

Asiaan. Eli neulo yhdelle puikolle kantalappu. Yhdellä puikollahan on se  noin 5 silmukkaa eli lappu muodostuu yhteensä noin 10 silmukasta. Katso ylläolevasta kuvasta mallia. Neulotaan edestakaisin sileää oikeaa ja joka toisella kerroksella nurjaa. Ensimmäisen silmukan voisi aina jättää neulomatta, eli nosta 1 silmukka neulomatta puikolle. Sitten kun lappu on mielestäsi sopivan kokoinen niin sitten se vasta se pelätyin osuus kai alkaa. 

Jaa mielessäsi silmukat kolmeen osaan. Minä ajattelin, että silmukoita on 3 plus 4 plus 3. Keskellä siis koko ajan 4 silmukkaa.

Aloita oikealta puolelta. Neulo kunnes puikolla on 4 silmukkaa. Nosta tämä neljänneksi viimeinen silmukka puikolle ja neulo se kolmanneksi viimeinen oikein, vedä sitten nostettu silmukka sen yli, käännä ja nosta 1. silmukka nurin neulomatta. Neulo tällä nurjalla kerroksella tämä neljänneksi viimeinen sitä seuraavan kanssa nurin yhteen. Käännä ja nosta 1. silmukka neulomatta. Jatka näin, pidä aina keskellä sama määrä silmukoita.

 

 

Jokos alkaa kantapohja hahmottua ja näkyä? 

Sitten kun kantapohja on tehty niin noukitaan sivusta silmukat puikolle. Minä löysin kantalapusta noin 6-7 sillmukkaa nostettavaksi. Neuloin anopin oppien mukaan nämä noukitut silmukat kiertäen oikein, sieltä takareunasta, mutta tässä voit neuloskella ihan miten päin vaan.

 

 

 

Neuloin yhden kerroksen sileää oikeaa ennen kuin aloitin kiilakavennukset. Eli jatka sitten neulomista pyöröneuleena 4 puikolla. Neulo puikolla kaksi näin: neulo 2 viimeisintä silmukkaa oikein yhteen. Puikolla yksi: neulo 2 ensimmäistä silmukkaa takareunoista oikein yhteen, kunnes sinulla on jälleen noin 5 silmukkaa joka puikolla. Eikä niin haittaa vaikka olisi erimääriäkin...tämä onkin sellainen koristesukka.

 

 

 

Siinä ylläolevassa kuvassa on kiilakavennuksesta kuvaa. Katsele vähän maalaisjärjellä tekeillä olevaa sukkaasi, jos minä vahingossa nuo puikkojen numerot vaikka neuvoin väärin...

 

Sittenpä neulotaan, tikutetaan, kudotaan tai kuka mitenkin sileää oikeaa, kunnes jalkaterä näyttää sinun lilliputin jalkaan sopivalta. Seuraavaksi tulee kärkikavennukset...hui hirveetä...no ei sentään.

 

 

Kannattaa muutenkin välillä syynätä ja tarkastella, että onko mitään järkeä tässä touhussa ja sukassa...että näyttääkö millään lailla oikealta.

Kun jalkaterä on sopivan kokoinen, niin kavenna joka puikon alussa eli neulotaan kaksi oikein yhteen. Sitten 1 kerros sileää oikeaa , jonka jälkeen taas joka puikon alussa 2 ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen, kunnes joka puikola on jäljellä noin 2 silmukkaa. Tässäkin ihan vapaa valinta, että millaisen kavennuksen teet, kunhan jotenkin pääset sinne loppuun saakka.

 

 

Ottaa hujautin kuvan tuostakin vaiheesta, kun ei se niin itsestäänselvää ole, että miten sinne finaaliin päästään. Nimittäin sitten kun ne 2 ainokaista orpoa silmukkaa on joka puikolla niin katkaisepa saksilla lanka. Ota neula somaan kätöseesi ja laita lanka neulansilmään ja sitten vedät neulalla langan jokaisen silmukan läpi ja puikot pääsee lepohon tässä vaiheessa. Sitten kiristät ja ja päättelet, ja tiedätkö mitä, sukka on valmis. Ta daa.

 

 

Ja voi miten soma ja söpö ja vaikka mitä....nyt se on valmis. 

Mihin tätä voisi käyttää, no vaikka mihin. Nukelle, koristeeksi kuuseen, tee siitä jääkaappimagneetti tai avaimenperä, laita korttiin koristeeksi...eihän tuo niin turhake ollutkaan :). 

Ja jos tekee piiiitkän piiiiitkän varren, niitä siitähän tulloopi sitten vaikka himolukijalle ihku kirjanmerkki. Ja ei kun vaan puikot heilummaan. 

 

 

 

Ja lankoja saapi tilattua vaudevillan verkkokaupasta. www.vaudevilla.fi

 

Ja tosi pienet puikot ois hyvä idea, minä surruuttelin vanahoilla pitkillä puikoilla menemään, mutta 15 cm puikot ois jees tässä hommassa tai vielä lyhyemmät. Ja mitä ohuemmasta langasta tekköö, sitä somemmat ehken tulloo. 

Ei lannistuta, tee ensin normikokoiset ja sitten pienet...toisin kuin minä...ja naatittaan tekemisen ilosta.