Pipo kotimaisesta karstalangasta

Kotimainen karstalanka taipuu monenlaisiin käsitöihin. Siitä voi neuloa tai virkata pipoja, lapasia, perinteisiä  villapaitoja, hameita, villahousuja tai  vaikkapa torkkupeittoja kangaspuilla kutoen  ja ihan mitä vain keksitkään. Karstalangasta tehdyt neuleet pysyvät hyvin ryhdissä eivätkä nyppyynny niin helposti. 

Tein pipon ja miten hyvä pipo siitä tulikaan. Voin lämpimästi suositella. Yhdestä 100g vyyhdistä saa reilusti tehtyä aikuiselle lämpimän pipon. 

 

Villanka, kotimainen karstalanka sopii monenlaisiin käsitöihin.

 

Minä neulon mieluiten pipoja sukkapuikoilla, joten laitoin jokaiselle puikolle 28 silmukkaa. Jos teet mieluiten pyöröpuikolla niin silloin luot yhteensä 112 silmukkaa.  Sitten teet koko ajan 2 oikein ja 2 nurin joka kerroksella niin kauan kuin haluat tai lankaa riittää. Viimeisellä kerroksella kavensin joka puikolla 2 oikein yhteen ja 2 nurin yhteen ( toistaen tätä )  ja lopuksi kun kaikilla puikoilla oli tehty tämä, niin katkaisin langan ja neulalla sitten lanka nätisti silmukoiden läpi ja pipo suppuun. Voit myös halutessasi tehdä ilman kavennuksia eli silloin neulot vaan yhteen putkeen niin pitkän pipon , kuin haluat ja viimeisellä kerroksella vedät neulalla langan kaikkien silmukoiden läpi ja suppuun.  Keskelle voi jäädä pieni reikä, mutta sen voi ommella suppuun tai kiinnittää siihen tupsun. Ja sitten vain päätellään langat ja pipo on valmis. 

 

Kotimaisesta karstalangasta lämmin pipo.

 

Harmaa on aina ajaton ja kestosuosikki, mutta tätä lankaa on myös värjättynä. 

Tekemäni pipo on siis 100 % suomalaista villaa, mutta olen tehnyt pipoja myös nylonvahvisteisesta kotimaisesta villasta. Käyttämäni lanka on Pirtin Kehräämön Villanka, 180 tex x 2 ja neuloin 3 mm, neliskanttisilla Cubics, puisilla  sukkapuikoilla. Nämä puikot istuvat minun käteeni parhaiten. Tällä ohjeella piposta tulee alkuun napakka ja hyvä ollakin niin, sillä villahan antaa käytössä vähitellen myöten. 

 

 

Sisareni pyysi tekemään ruskean pipon ja siihen valitsin tämän nylonvahvisteisen luonnonruskean langan. ( tämä lanka 140 tex x 3, 100g = 230m, mutta tein samalla ohjeella). Nylonvahvisteinen karstalanka sopii mainiosti sukkien tekoon ja yhdestä vyyhdistä saakin aikuiselle sukkaparin neulottua ja tulee tosi lämpimät ja ihanan tuntuiset sukat. 

 

Luonnonruskeasta kotimaisesta karstalangasta neulottu lämmin pipo.

 

Suosittelen kokeilemaan kotimaisia villoja niin pieniin kuin isompiinkin neuletöihin. Kotimainen villa on laadukas ja lämpöinen valinta. 

 

Ja näitä lankoja saa Vaudevillasta :) ja meillä on tällä hetkellä myös muita kotimaisia ihanuuksia valikoimissa, kuten esim. Vuonuen Pentti ja Wilhelmi, tencell-vahvikkeiset villalangat ja Vuonuen Unelma, karitsanvillainen hahtuvalanka. Lisäksi harvinaista herkkua , nimittäin kotimaista alpakkaa. Alpaca Fuenten, pehmoinen ja lämpöinen alpakkalanka, suoraan lähitilalta.

Sitten ei muuta kuin puikot heilummaan :). 

p.s. meidän Lissukin kelpuutti villaisen pipon heti.