Putkisukka

Ympärilleni on siunaantunut joukko rakkaita ystäviä, jotka eivät osaa neuloa saatikka virkata. He haluaisivat niin kovasti neuloa vaikkapa villasukkia, mutta se peukalo on todellakin keskellä kämmentä. Ystävilläni on sitten muita taitoja, joita minä taas en osaa. Jotkut taikovat kukkasista tai muista luonnonmateriaaleista mitä ihmeellisempiä asetelmia tai viritelmiä puutarhaan, että aivan mykistyy, kun niitä näkee. Toinen nikkaroi puusta tai eräskin sutii maalia todella taidokkaasti ja saa aikaan kaunista.Yksi soittelee suutansa ja toinen soitinta. Eräs on hurahtanut juoksemiseen, toinen zumbaan ja kolmas kahvakuuliin, heppahöperöitä unohtamatta....minä hurahdin käsitöihin. 

Haluan lohduttaa käsityökammoisia, että kyllä tekemällä oppii. Rennosti vaan ja löysin rantein. Kannattaa aloittaa helposta työstä ja edetä vähitellen kohti haasteellisempia luomuksia. Ei tarvitse heti osata perinneneuleita tai viimeisimpien villityksien kirjoneulesukkia. Eikä nämä synny hetkessä. Pitää pikkuisen olla sitä kärsivällisyyttä ja unohtaa ehkä aikaisemmat epäonnistuneet kyhäilyt kouluajoilta...

Neljällä puikolla neulominen on melkein kaikille tuttua. Voisi aloittaa säärystimistä. Siinä ei tarvitse kuin neuloa vaikka 2 oikein ja 2 nurin pötköä haluamansa määrän niin ei voi helpompaa olla. Valitsee vielä kirjavan langan niin ei tarvitse raidoittaakaan, vaan kuviot syntyvät kuin itsestään lankaa vaihtamatta. Kannattaa heti jakaa kerä kahteen osaan niin saa varmasti lankaa kahteen pötköön saman verran...Tähän on myös oiva apuväline keksitty, kerinlaite. On muuten kiva kapine. Sillä syntyvät sievät kerät todella nopeasti ja helposti.

Sitten , kun tämä pötkön teko alkaa lutviintua niin voisi siirtyä vaikkapa umpiputken tekemiseen. Ihmeiden aika ei ole ohitse ja kohta huomaat osaavasi neuloa putkisukan. Jos osaat neuloa nurjan oikean silmukan, niin unelmiesi sukka on syntynyt.

 

 

 

Ohje ihmeen helppoon sukkaan, mikä aukaisee estot ja saa sinut himoitsemaan neulomista, tulee aivan kohta.Tähän hommaan voi jäädä oikeasti koukkuun. Näitähän voi tehdä vaikka koko suvulle joululahjaksi. Mieti sitä tilannetta, kun yksi toisensa jälkeen avaa pakettinsa ja huokaa ihastuksesta. Miten kauniita pötköjä olet luonutkaan kaikille... ;)

 

 

 

Olen valinnut langaksi Järbon Mellanraggi langan, jota löydät Vaudevilla verkkokaupasta. ( www.vaudevilla.fi)  Yhdestä kerästä saat neulottua noin 38 - 40 cm pitkät pötköt. Esimerkiksi koon 37 sukat. Minä neuloin 2,5 mm puikoilla, sillä käsialani on löysä. Valmistajan suositus puikkokooksi on 3mm. 

Sukan kuvio muodostuu neulomalla 2 oikein ja 2 nurin. Joka 4 tai 5 kerroksella siirretään tämä kuvio 1 silmukan verran vasemmalle. Kuvio lähtee spiraalina kiertämään pitkin sukan varttasi. 

Luo 52 silmukkaa puikoilla ja jaa silmukat tasan sukkapuikoille. Neulo 2 oikein ja 2 nurin noin 2 cm. Tästä tule resori sukan varteen. Sen jälkeen neulot kuviota ( 2o, 2n ja siirto vasemmalle ) , kunnes työ on haluamasi pituinen. Kavenna sitten lopussa, että saadaan sukan kärki tehtyä. Neulo 2 oikein, 2 oikein yhteen ja toista kerros tätä. Neulo sitten 2 kerrosta oikein kaventamatta. Toista sitten kavennukset  kunnes 8 silmukkaa on jäljellä. Katkaise lanka ja pujota loppujen silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele hyvin langat. Neulo toinen sukka samoin. Jos haluat vähän vaihtelua ja erottaa oikean ja vasemman jalan sukan, niin siirrä kuviota nyt 1 silmukka oikealle, kun äsken siirtelit aina yhden silmukan vasemmalle. ( ohjeen olen saanut Järbolta)

Nyt ei muuta kuin puikot heilummaan ja iloisella mielellä löysin rantein  uusia putkisukkia kutomaan. 

P.s. Lankavalinnan suoritti puolestani ahkera apulainen Aapo-koira, jolla on lankahamsterin ominaisuuksia. Lankahuoneella oli iloisia asiakkaita käymässä ja siinä rupatellessa ja lankoja ihmetellessä oli Aapo hyllystä napannut lankakerän. Toinen rouvista huomasi , että kiva lankakasa on ilmestynyt lattialle...että silleen tuli langat valittua tähän työhön.  

 

 

Ihan joka päivä ei tarvitsisi lankoja möyhiä...

 

" Mitä, minäkö...", miettii " koeran turjake" Aapo...

 

p.s. Olen monesti miettinyt, että mistä langan valmistaja saa inspiraationsa lankojen väreihin ja sävyihin. Ihan varmasti ympärillä olevasta luonnosta. Minä löysin neulomani putkisukan sävyjä ihan omalta pihalta.