Virkattu ekologinen tiskirätti

Huh huh, mikä helle, mutta eipä se virkkuukoukku pysy levossa helteelläkään. Oli ihan pakko kaivella lankakorista puuvillalangat ja virkata kesämökkiviemiseksi uusi tiskirätti emännälle lahjukseksi. Siirsin keinun varjoon ja otin ihanan viileän mintun värisen Eko Bomull langan ja mietiskelin millaisen luomuksen tekisin. Muistelin nähneeni meillä lapsuudenkodissa punaisen äidin virkkaaman tiskirätin. Se oli tehty ohuemmasta langasta ja oli aika iso. Sitä äiti käytti pölyrättinä.

 

 

 

 

Iso-äidinneliö on helppo virkata ja teinkin siitä kuusikulmion. Näitä neliön virkkausohjeita löytynee useistakin virkkauskirjoista. Pyöreänkin voisi virkata tai jonkin pitsisemmän. Reunan voi huolitella jollakin pitsillä, mutta minä virkkasin kiinteistäsilmukoista reunan. 

Tässä vähän ohjetta, millä voit aloittaa kuusikulmion virkkaamisen.

Aloitetaan lenkkialoituksella.

-1 krs: 3 ketjusilmukkaa ensimmäiseksi ja tee sitten 11 pylvästä renkaaseen ja yhdistä piilosilmukalla 3. ketjusilmukkaan. Eli renkaassa on yhteensä 12 pylvästä.

- 2 krs: 3 ketjusilmukkaa ( on yhtä kuin yksi pylväs) alkuun ja yksi pylväs , 1 ketjusilmukka ja taas 2 pylvästä samaan silmukkaan. Jatka kerros loppuun tällä tavalla. Tässä on kulmat kuusikulmioon. Näihin kohtiin teet joka kerroksella samalla tavalla pylväät jatkossa.

-3 krs: 3 kjs plus 1 pylväs. 1 kjs, hyppää yli 1 pylväs, ( 2 p,1kjs,2p) seuraavaan pylvääseen ja toista näitä. Eli kulmissa suluissa olevat ja näitten kulmien väliin tulee joka kerroksella kahden pylvään ryhmiä.

- jatka näin niin monta kerrosta, kuin tahdot ja lopuksi ketjusilmukoilla viimeinen kerros. Tee kiinteäsilmukka jokaiseen silmukkaan, kulmissa voit tehdä kaksi yhteen silmukkaan, ettei työ mene kippuralle kulmien kohdalla. Lopuksi voit tehdä vielä kulmaan ripustuslenkin ketjusilmukoilla, jos haluat. 

 

 

Menekki yhteen tiskirättiin yksi 50 gramman kerä. Eko Bomull kestää 60 asteen pesun. Kannattaa virkkailla useampi tiskirätti vaikka kolme. Yksi olisi käytössä, yksi kuivumassa ja yksi jemmassa. Eko bomull on kiva virkata. Se on löyhäkierteinen ja pehmeä ja sopii hyvin muihinkin käsitöihin.

 

Ekologisiin kodintekstiileihin on ihana valinta myös Colin, puuvillan ja pellavansekoite, Bamboo Soft, mikä on bambun ja puuvillan yhdistelmä.  Käsintehty pyyheliina olisikin kiva antaa lahjaksi vaikka tupaantuliaisiin mennessä. 

 

Ahkera apulainen Lissu-kissa on aina siellä, missä ei pitäisi...tai siltä se välillä tuntuu. Koetimme kuvata puuvillapellavalankoja ja siinähän se taas nukkui ...ja eihän se virkkaaminen yhteen tiskirättiin jäänyt. Oli ihan pakko tehdä myös vaaleanpunainen, vaahtokarkin värinen. Tämä on sellainen pieni käsityö, johon taitaa jäädä koukkuun...