Virkattu lierihattu puuvillalangasta

Alkukesällä helleaalto yllätti ja inspiroiduin virkkaamaan lierihatun. Virkkaillessa tulvahti mieleeni yhtä ja toista...lämmin muisto lapsuuden maisemista. Punainen mökki niemen nokassa, lokkien kirkuna rannalla ja laineiden loiske rantakivikoilla. Muistikuvia, kun äitini hakee vettä järvestä kasvimaalle, isä niittää herukkapensaiden ympäryksiä ja sisareni istuu mökin vintillä lukemassa kirjojaan...Haikeana lasken virkkaukseni pois ja pyyhkäisen kyyneleet poskiltani ,sillä jokin on muuttunut. Tänä keväänä äiti nukkui pois ja hyvästelimme hänet toukokuussa. Nyt ei ahkera kotipuutarhuri enää kulkisi polkua pitkin eikä asetteleisi niittykukkasia maljakoihin, mutta onneksi nämä muistikuvat jäävät mieliimme ja näitä ei meiltä kukaan voisi pyyhkäistä pois.

Käsitöistä, omasta perheestä, sukulaisista ja ystävistä olen saanut voimaa jaksaa eteenpäin. Surujen silmukat muuttuvat vähitellen ilojen silmukoiksi ja valmiiksi töiksi. Hetki kerrallaan ja silmukka silmukalta eteenpäin ehkä välillä vähän purkaen, mutta valmistuen omalla painollaan ja ajallaan.

Neulominen tai virkkaaminen on hyvin rentouttavaa ja terapeuttista. Siinä ikään kuin aivot tyhjenevät liiasta tietotulvasta ja saa tilalle uutta energiaa. Ehkä käsitöiden harrastaminen on nykyään sen tähden suosittua. Kaipaamme lepoa ja rentoutumista. Neulominen tai virkkaaminen on hetki itsensä kanssa ja samalla mieli lepää ja olo rauhoittuu.

 

 

 

 

No sainpas valmiiksi tämän hauskan lierihatun ja omasta mielestäni siitä tulikin oikein mainio hattu hellepäivien varalle.

Valitsin lierihatun langaksi sinisen sävyt, koska se lapsuuden maiseman järvi on sininen. Yhdistin kahta sävyä eli tein hatun kaksinkertaisesta ja merseroidusta puuvillalangasta. Siitä tulikin hyvin eläväinen pinta ja sopii mielestäni hyvin esimerkiksi farkkujen kanssa. Ohjeen löysin Järbon sivuilta ja muuntelin sitä hiukan. Lankavalinta osoittautui hyväksi, sillä hatusta tuli oikein tanakka ja hyvin istuva.

 

Pieniä 50 gramman keriä meni yhteensä neljä eli kaksi vaaleansinistä ja kaksi farkun sinistä. Lankoja jää vielä tähteeksi ja niistä voisi vielä virkata vaikkapa mökille tuliaisiksi pesuvampun, ekotiskirätin tai vaikkapa pannulapun. 

Tämä lanka kestää 60 asteen pesun ja langasta on mukava virkata, sillä se kulkee sujuvasti koukulla eikä kaksinkertaisella langalla virkkaaminen ollut ollenkaan hankalaa. 

Kannattaa kokeilla myös ekopuuvillalankaa, Järbo Bomull. Siitäkin löytyy kauniita värisävyjä ja se on mukavan pehmeää virkattavaa, kuin myös Colin puuvillan ja pellavan sekoite. Kummastakin langasta voisi tehdä saman lierihatun. Eko-Bomull on paksumpi lanka, mutta puuvillapellavasekoite olisi hyvä virkata kaksinkertaisesta langasta.

 

 

Menekki: 4 kerää Järbon 8/4 merseroitu puuvillalanka.

Virkkuukoukku: numero 3 tai käsialasi mukaan.

Ja näitä lankoja löytyy Vaudevillan verkkokaupasta ja kivijalkamyymälästä, Lohjan keskustasta. Osoite: Suurlohjankatu 1, keskusaukiolla.