Virkatut vauvan tossut

Puuvillalangasta on kiva virkkailla vauvalle asusteita tai katseluleluja. Aiemmin kirjoitinkin vauvan katselulelusta ja nyt tein pienet tossukat. Langoista kun on kyse niin eikös se ahkerampi karvainen apulainen seikkaillut jo lankakorin luona ja koetti tassullaan saada langanpätkiä siepatuksi...kuvaa nyt siinä sitten...mutta onnistuinpas lopulta sekä kuvaamaan , että saamaan valmiiksi nämä söpöt ja helppotekoiset tossut.

Langaksi valikoitui Eko bomull. Se on löyhäkierteinen ja mukavan pehmeä ja todella luomulanka, sillä onhan se saanut Demeter-luomumerkin. Turvallinen valinta siis. Yhdestä 50 gramman kerästä saa virkattua useammatkin tossut tai vaikkapa helistimen tai katseluleluja vauvalle.

 

 Vaudevillan verkkokaupasta löytyy ekopuuvillaa,  Järbon Eko Bomull ja puuvillan ja pellavan yhdistelmä, Colin, jotka kummatkin sopivat mielestäni tähän työhön langaksi. 

Virkkasin ensin perustossut ja rupesin sitten miettimään niihin koristeita. Kukkasista tykkään valtavasti, joten ihan ensimmäiseksi tein vähän ohuemmasta virkkauslangasta valkoiset pikku-kukat. Sitten ajattelin, että rusetit olisivat todella helpot aloittelijankin näprätä ja onhan ne klassiset koristeet tossuun kuin tossuun.

 

 

Kukan kuvaaminen olikin vähän vaikeampaa, sillä siitähän se katti oikein riemastui...

 

 

Mutta sitten itse tossun ohjeeseen. Mielestäni todella helpot tehtäväksi.

Tossut virkataan kierteisesti, spiraalina ja ketjusilmukoita ja kiinteitä silmukoita käyttäen. 

ks= kiinteäsilmukka

ps= piilosilmukka

Virkkaa 10 ( 12) ketjusilmukkaa.

1 krs. Käännä ja virkkaa 2 ks aloittaen 2 silmukkaan, ketjusta lukien. Virkkaa sitten 1 ks jokaiseen seuraavaan 7 ( 9) ketjusilmukkaan ja lopuksi 4 ks viimeiseen silmukkaan. ( laita merkki näiden 4 ks:n keskelle = keskietu). Jatka sitten virkaten toiseen laitaan 1 ks seur. 7 ( 9) ketjusilmukkaan ja lopuksi 2 ks viim kjs:aan. ( laita merkki näiden 2 silmukan jälkeen = keskitaka) ja tee 1 ps kerroksen 1 ketjusilmukkaan. 

2 -3 krs.  Virkkaa kierteisesti ( spiraalina) 1 ks joka ks: aan ja lisää samalla 1 ks kummankin merkin molemmin puolin, virkkaamalla 2 ks ks: aan ennen ja jälkeen merkin.

4 krs.  Virkkaa kierteisesti 1 ks joka ks: aan, ja lisää samalla 1 ks etukeskimerkin molemmin puolin , virkkaamalla 2 ks ks:aan ennen ja jälkeen merkin = 32 ( 36) 44 ( 52) ks. 

Virkkaa 3 ( 4) 6 ( 7 )  kerrosta 1 ks joka ks:aan.

Kavennuskerros: Virkkaa kierteisesti 1 ks joka ks : aan  ja kavenna samalla 2 ks etukeskimerkin mol. puolin, virkkaamalla 2 ks yhteen, 2 krt- ennen ja jälkeen merkin ( 4 silmukkaa on kavennettu)

Toista kavennuskrs vielä 2 krt = 20 ( 24) 32 ( 40 ) ks. 

Virkkaa 1 krs 1 ks joka ks : aan. Lopuksi 1 ps kerroksen 1 ks: aan. 

Katkaise lanka ja päättele langanpäät. 

 

 

Sitten vain suunnittelet haluamasi koristeet. Helppo rusetti syntyy virkkaamalla esim. 10 ketjusilmukkaa ja sitä edestakaisin virkkaamalla vaikkapa 5 kerrosta. Tai jos haluat pienemmän rusetin, niin laita silloin tietenkin vähemmän silmukoita aloitusketjusilmukkamääräksi. 

Tossut tein pienemmällä koolla ja niistä tuli tosi pienet ja suloiset, vastasyntyneen jalkaan sopivat.

 

 

 

 

 

 

Näihinhän taitaa jäädä koukkuun....on niin hauska virkata ja näitä tekee nopeasti.

 

 

 

Voisi vielä kokeilla, että entäs jos yhdistää rusetit ja kukkaset....

 

 

Ei muuta kuin kokeilemaan erilaisia versioita. Kivoja ja persoonallisia lahjoja on aina kiva saada ja antaa lahjaksi. 

Ja klikkaa www.vaudevilla.fi  sieltä löytyvät herkullisen väriset ekopuuvillalangat, Eko Bomull. 

p.s. tätä kirjottaessani olen tosiaan käyttänyt edellä mainittua lankaa, joka valitettavasti on poistunut Järbon valikoimista. Tilalle voisi Vaudevillan valikoimista kokeilla Langin Quattro, mikä on  aivan huikaisevan ihana vähän paksumpi merseroitu virkkauslanka.